Recenze ASIO Variocomp 5K: Oblíbená čistička za rozumné peníze (2024)

Publikováno: 02. 05. 2024 8 minut čtení
variocomp-k.jpeg
Domácí čistička Variocomp 5K od ASIO patří k nejoblíbenějším zařízením na trhu. Čím si tato stálice získala své majitele a kdy její pořízení naopak není dobrý nápad? V článku detailně probereme vše, co byste o této domácí čističce měli vědět.

V článku se dočtete:

  • Základní informace o Variocomp 5K

  • Jak Variocomp 5K funguje

  • Povolení čističky Variocomp

  • Cena čistírny Variocomp 5K

  • Kde čističku koupit

  • Výhody Variocompu

  • Nevýhody Variocompu

  • Verdikt: Vyplatí se koupit Variocomp 5K?

  • Užitečné informace pro zájemce o koupi

Základní informace o Variocomp 5K

Parametry

Variocomp 5K

Cena (bez DPH)

39 900 Kč

Počet osob (EO)

3–7

Příkon

60 W

Roční náklady na vývoz kalu

2x ročně odvoz

Možnosti povolení do povrchových vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Možnosti povolení do podzemních vod

vodoprávní řízení

Rozměry (výška x půdorysné rozměry)

2020 x 1250 x 1250

Váha

170

Obetonování

Ne

Záruka

24 měsíců

Kde koupit čističku

ZAKRA shop

Domácí čistička odpadních vod Variocomp si drží stabilní pozici na českém trhu už několik let a patří mezi domácí ČOV, se kterými pracujeme nejčastěji. To platí jak pro projekty čističek, tak i v případě realizace na klíč.

Jedním z důvodů je bezesporu nízká pořizovací cena této čistírny. Určitou výhodou je též jednoduchost konstrukce. U Variocompu se zkrátka a dobře nemá co rozbít ani porouchat.

Zároveň za tímto zařízením stojí osvědčený brněnský výrobce domácích ČOV ASIO, který nabízí kvalitní zákaznický servis a širokou síť servisních středisek.

 

Přehled – domácí ČOV Variocomp

Jak Variocomp 5K funguje

Domácí čistička Variocomp je klasické zařízení založené na mechanicko-biologickém čištění. Odpadní voda tím pádem prochází hned několika čisticími cykly.

Na začátku do čistírny přiteče odpadní voda z domácnosti a shromáždí se v usazovacím prostoru (A). Tady se z vody nejprve odstraní pevné látky, které se usadí na dně a posléze rozloží.

Následně voda pokračuje do aktivační nádrže (B). Tady probíhá to hlavní – biologické čištění za pomoci bakterií a mikroorganismů. To se neobejde bez provzdušnění vody za pomoci dmychadla.

Aktivovaná směs odpadní vody a bakterií poté odtéká do dosazovací nádrže (E), odkud se pomocí tzv. mamutky (F) odčerpá do odtoku čistírny. Stabilizovaný kal se posléze vrací do usazovacího prostoru čistírny.

proces čištění – Variocomp

Povolení čističky Variocomp

Domácí čistička Variocomp nemá certifikaci CE. Co to pro vás jako uživatele znamená? Vzhledem k nové legislativě od roku 2024 v podstatě nic zásadního. Variocomp můžete použít k jakékoliv likvidaci odpadních vod, konkrétně:

  • Vypouštění do vod povrchových

  • Vsaku

  • Vsaku se zálivkou (shromažďování přečištěné vody v retenční nádrži a následný rozstřik)

  • Vypouštění do jednotné kanalizace

Co tedy chybějící certifikace CE znamená? V minulosti komplikovala povolení vsaku ohláškou. Od roku 2024 (přesně od 1. 7. 2024) však ohláška z možností povolení zcela zmizela, takže v každém případě bude nutné projít vodoprávním řízením.

Rozhodně se však nemusíte bát, že by kvůli chybějícímu certifikátu CE čistírna Variocomp nečistila odpadní vody dostatečně – vyhovuje všem nejnovějším normám a nařízením EU.

Tip: Přečtěte si, jak povolit domácí čistírnu odpadních vod v roce 2024

„Certifikace CE – Conformité Européen neboli Evropská shoda – se umisťuje na čistírny, které splňují všechny příslušné požadavky Evropské unie v oblastech, jako je bezpečnost, zdraví a ochrana životního prostředí.“

Domácí čistička Variocomp od ASIO

Cena čistírny Variocomp 5K

Velmi přátelská cena – začínající na necelých 40 tisících korun bez DPH u varianty 5K – je jedním z hlavních důvodů, proč zájemci o domácí čističku často volí právě Variocomp.

Variocomp si můžete pořídit ve třech základních provedeních:

  • Variocomp 5K – cena od 39 900 Kč bez DPH

  • Variocomp 8K – cena od 58 900 Kč bez DPH

  • Variocomp 12K – cena od 83 500 Kč bez DPH

Model

Cena bez DPH

Cena s DPH (12 %)

Cena s DPH (21 %)

Variocomp 5K

39 900 Kč

44 688 Kč

48 279 Kč

Variocomp 8K

58 900 Kč

65 968 Kč

71 269 Kč

Variocomp 12K

83 500 Kč

93 520 Kč

101 035 Kč

Snížená 12% sazba daně platí, když čistírnu Variocomp pořizujete jako fyzická osoba pro své trvalé bydlení.

Tip: Přečtete si vše o ceně domovní ČOV a dalších nákladech, se kterými je třeba počítat

Co je v ceně čistírny Variocomp

Je třeba si uvědomit, že cena za čistírnu obsahuje pouze některé komponenty a chybí v ní například náklady za stavební práce, dopravu a instalaci.

Cena obsahuje:

  • Veškeré nezbytné komponenty včetně dmychadla

  • Pochůzný poklop a standardní nástavec 500 mm pro samonosné provedení

  • Záruční servis

  • Zaškolení obsluhy

  • Zprovoznění (u AS-VARIOcomp K, AS-VARIOcomp K/PB, AS-VARIOcomp K/PB/SV)

Cena nezahrnuje:

  • Dopravu čističky

  • Dopravu technika ke zprovoznění čističky

  • Stavební práce

  • Betonové skruže a litinový poklop u typu PB a PB/SV

  • Externí plastovou skříň pro dmychadlo s ventilačním komínkem

Kde čističku koupit

Čistírnu Variocomp můžete objednat u nás v ZAKRA, a to rovnou včetně projektu. Pokud nechcete mít s instalací čistírny žádné starosti, rádi vám Variocomp postavíme na klíč – postaráme se o projekt, povolení, stavební práce i zprovoznění čističky.

Proč kupovat Variocomp právě u nás? Pořízení čističky není vždy úplně snadná záležitost – potřebujete nakoupit také správné příslušenství, které je nezbytné pro váš pozemek a instalaci. V ZAKRA vám rádi poradíme, co všechno k úspěšné instalaci své budoucí ČOV potřebujete. A když budete chtít, o stavbu se i sami postaráme.

Výhody Variocompu

Pojďme si shrnou hlavní přednosti, ale i možné zádrhele čistírny Variocomp. Mezi výhody čistírny bezesporu patří:

Vynikající poměr ceny a výkonu

Za více než příznivou cenu Variocompu vám výrobce skutečně dodá vše, co potřebujete ke spuštění. Pokud byste si přáli něco navíc, můžete si připlatit za:

  • Ochranou skříňku na dmychadlo

  • GSM modul pro zasílání SMS

  • Membránovou technologii Variocomp Ultra

Nízké náklady provoz a údržbu

Domácí čistírna Variocomp má příkon 60 W a řadí se tak mezi úspornější zařízení na trhu. Nemusíte se proto bát, že by vám razantně stouply výdaje za elektřinu.

Jednoduchá konstrukce navíc usnadňuje údržbu a případné opravy. Jak už jsme zmínili, na čistírně není moc věcí, které by se mohly rozbít. Jedinou elektronikou je dmychadlo, které lze však snadno vyměnit (a náhradní díly jsou u Variocompu dobře dostupné). Dalším potenciálním problémem je zacpaný průtok, ovšem i ten patří mezi jednoduše opravitelné mechanické závady.

Když už je potřeba volat technika, opravy většinou bývají snadné a rychlé. Výrobce zkrátka za mnoho let na trhu vychytal všechny mouchy této čističky.

Snadná stavba i ovládání

Variocomp je mechanické zařízení, není proto třeba nic složitě nastavovat nebo řídit. Stačí jen zapojit dmychadlo do elektřiny. Tato ČOV je navíc samonosná, takže při její realizaci nemusíte nic obetonovávat. Čističku jednoduše postavíte na základovou desku a pak zasypete.

Stavba domácí ČOV

Nevýhody Variocompu

Hlavní nevýhodou by mohla pro některé uživatele být chybějící řídicí jednotka. Také avizovaná jednoduchost této čistírny může být pro náročnější zákazníky na překážku. Pokud je vaší prioritou pořízení nejmodernější ČOV s řídicí jednotkou, ovládáním skrz mobilní aplikaci a vysokou odolností proti nárazové zátěži, sáhněte po jiném modelu ČOV.

Ze stejného důvodu se Variocomp nehodí pro použití u rekreačních objektů, kam jezdíte nepravidelně.

Verdikt: Vyplatí se koupit Variocomp 5K?

Naše zkušenosti ukazují, že čistička Variocomp je skutečně kvalitní a spolehlivá. I proto právem patří k oblíbencům našich zákazníků. Za vysoce konkurenční cenovku získáte věrného pracanta, kterého zkrátka zapojíte do zásuvky a používáte. To vše dovršuje prvotřídní servis společnosti ASIO. Pokud byste navíc potřebovali servis v Plzeňském či Karlovarské kraji, můžete se obrátit na nás. Stačí nám napsat nebo zavolat.

Naprostou jedničkou je pak Variocomp v případech, kdy je domovní ČOV pouze dočasným řešením a v obci se do budoucna plánuje výstavba kanalizace. Nízká cena a jednoduchá instalace i údržba je pak vše, co potřebujete – a Variocomp vám v tomto ohledu 100% poslouží.

VARIOcomp 5K – základní informace a shrnutí

Užitečné informace pro zájemce o koupi

Návod a brožury ke stažení

Jak vybrat čističku

Nejste si jistí, jestli je Variocomp ta správná volba? Přečtěte si, podle čeho svoji budoucí čističku vybrat. Připravili jsme pro vás také kompletní přehled domovních čističek na trhu.

Co je dobré vědět, než si čističku pořídíte

Provoz domovní čističky je sice poměrně snadný a bezproblémový, přesto má svá specifika. Přečtěte si, jak se o domovní ČOV starat a jak řešit případné problémy. Sepsali jsme pro vás také zkušenosti zákazníků i odborníků a 5x pro a proti domovní čistírny.

Pořízení čističky krok za krokem

Než budete moci Variocomp či jinou čističku na svém pozemku postavit, musíte vyřídit několik věcí:

Se vším vám v ZAKRA rádi pomůžeme. Máme kontakt na desítky hydrogeologů po celé ČR. S projekty domovní ČOV máme bohaté zkušenosti, stejně jako s povolením čistírny. Dokážeme vám zpracovat projekt domovní ČOV a následně s ním projdeme úředním kolečkem, abyste měli vše v pořádku, a především bez starostí. Stačí vyplnit kontaktní formulář a my se vám co nejdříve ozveme. Úvodní konzultace je samozřejmě nezávazná a zdarma.

Nezávazně nás kontaktujte