Čistička odpadních vod: Vše, co potřebujete vědět

Publikováno: 22. 10. 2023 7 minut čtení
cov.png
Čistička odpadních vod je kompaktní zařízení určené k čištění a úpravě odpadní vody v domácnosti. Jedná se o efektivní alternativu k centrálním čistírnám odpadních vod, zejména v místech, kde chybí kanalizace.


Čistička odpadních vod je kompaktní zařízení určené k čištění a úpravě odpadní vody v domácnosti. Jedná se o efektivní alternativu k centrálním čistírnám odpadních vod, zejména v místech, kde chybí kanalizace. Čističky umožňují čistit a recyklovat odpadní vodu přímo tam, kde vzniká – ať už se jedná o rodinný domů, nebo rekreační objekt.

Mezi hlavní výhody čističky odpadních vod patří snadná obsluha, nízké nároky na údržbu, levný provoz a kompaktní rozměry. Čistička přináší také ekologické a ekonomické benefity. Vodu dokáže zbavit až 97 % nečistot, takže ji můžete dále využít například k zalévání zahrady nebo splachování. Čistička tím eliminuje plýtvání vodou a snižuje vaší domácnosti náklady na vodné. 

Existuje několik druhů čističek – dělí se podle velikosti, typu čištění (klasické vs. SBR, případně kořenové), požadavků na údržbu i celkové účinnosti čištění vody. Čističky lze také rozlišovat podle výrobců. Na českém trhu jsou nejznámější čističky značek ASIO, Aquatec nebo TopolWater.

V tomto článku se dozvíte:

  • Co je čistička odpadních vod

  • Jak funguje čistička odpadních vod

  • Typy čističek odpadních vod

  • Značky čističek odpadních vod

  • Nejoblíbenější čističky odpadních vod

Co je čistička odpadních vod

Čistička odpadních vod (ČOV) je zařízení určené k čištění a úpravě odpadní vody v rodinných domech či rekreačních objektech. Představuje účinnou alternativu ke kanalizaci, a proto se hojně využívá právě na pozemcích, které nemohou mít kanalizační přípojku. Obvykle má kompaktní rozměry a umisťuje se do země, tudíž nijak nenarušuje estetiku zahrady. 

Optikou zákona je čistička vodním dílem, takže se k jejímu pořízení vážou určité povinnosti. Je třeba zajistit projekt z rukou autorizovaného projektanta vodohospodářských staveb, často také hydrologický posudek, úřední povolení a kolaudaci. Jednou za čas je navíc nutné kontrolovat kvalitu přečištěné vody.

Jak funguje čistička odpadních vod

Čističky odpadních vod obvykle fungují na principu mechanicko-biologického čištění. To znamená, že se odpadní voda z domácnosti jednak zbaví nečistot mechanicky (pomocí sedimentace a filtrace), jednak biologicky (za přispění mikroorganismů podpořených vzduchem). Celý proces je velmi účinný a zajišťuje, že přečištěnou vodu je možné bez obav pustit zpět do vodního koloběhu, ať už vsakem, či vypuštěním do povrchové vody nebo dešťové kanalizace.

Klasická čistička odpadních vod disponuje třemi hlavními komorami, přičemž v každé z nich probíhá trochu jiný proces čištění. V usazovací komoře se splašky zbavují pevných částic, které se následně bez přístupu vzduchu rozkládají. Poté se voda přesouvá do aktivační nádrže – zde přicházejí na řadu mikroorganismy a vzduch, jež z vody odstraní organické látky. V poslední fázi se přečištěná voda zbavuje aktivovaného kalu v tzv. dosazovací komoře.
Schéma klasické domovní čističky se třemi komorami.

Novinkou posledních let jsou čističky fungující na principu SBR. Na rozdíl od klasického čištění se veškeré procesy odehrávají postupně v jedné nádrži. Výhodou tohoto systému je lepší odolnost vůči nepravidelnému provozu (proto se tyto čističky skvěle hodí například na chatu), nevýhodou pak vyšší cena těchto zařízení.

Zajímá vás víc? Přečtěte si vše o tom, jak funguje čistička odpadních vod

Typy čističek odpadních vod

Čističky se dělí na několik typů. Kromě klasického čištění pomocí separovaných komor vs. čištění na principu SBR v jednom reaktoru rozlišujeme čističky také podle velikosti, náročnosti údržby, účinnosti přečištění nebo způsobu filtrace (kořenové čističky).

O tom, zda potřebujete malou nebo velkou čističku, rozhoduje tzv. počet ekvivalentních obyvatel (zkratka EO – označuje průměrnou osobu, jež denně vyprodukuje 120 až 150 litrů odpadních vod). Samozřejmě platí, že čím více osob, tím více odpadních vod, které je třeba přečistit. Jinou čističku tak bude potřebovat malý rodinný domek, jinou bytový dům.

Slyšeli jste o bezúdržbové čističce? Pak vás musíme zklamat, takové zařízení neexistuje. Přesto se náročnost údržby mezi jednotlivými modely čističek liší. Některé čističky vám usnadní odkalování, například pomocí jutových košů, nebo disponují chytrou řídicí jednotkou, která provoz maximálně automatizuje.

Schéma kořenové čističky odpadních vod – už obrázek napovídá, že tato čistička je oproti klasické variantě náročnější na prostor.

Speciálním typem čističky je kořenová čistička, hovorově kořenovka. Jedná se o čističky, které fungují na stejných principech jako přírodní mokřady. Bakterie se nacházejí v tzv. kořenovém filtru. Výhodou je, že tato čistička se obejde bez elektrické energie, je velmi odolná nárazovému provozu i chemikáliím a nejvíce se blíží ideálu „bezúdržbové“ čističky. Na druhou stranu vyžaduje více prostoru a obvykle je také dražší než klasická domácí ČOV.

Hledáte vhodnou čističku? Připravili jsme pro vás průvodce výběrem domovní ČOV.

Značky čističek odpadních vod

Na českém trhu najdete čističky různých značek. Před koupí byste proto měli zohlednit nejenom udávané funkce a výhody konkrétního modelu čističky, ale také jejího výrobce. K nejdůležitějším parametrům, na které se zaměřit, patří:

  • Sídlo výrobce: Pokud není doprava v ceně čističky, může se vám cesta zařízení z velké dálky prodražit.

  • Dostupnost příslušenství: V čističce je třeba čas od čas vyměnit určité komponenty, třeba dmychadlo nebo filtry. Pokud má výrobce dostupné příslušenství nebo rovnou e-shop, bude údržba jednodušší.

  • Pozáruční servis: Přehled o možnostech pozáručního servisu vám pomůže prodloužit život vaší čističky a mnohdy i ušetřit peníze.

  • Recenze: Není nad zkušenost ostatních majitelů čističek. Pokud chcete vsadit na osvědčené výrobce, podívejte se na naše velké srovnání domácích čističek.

Nejoblíbenější čističky odpadních vod

Recenzí čističek odpadních vod je na internetu minimum. Proto jsme dali dohromady naše zkušenosti i názory našich zákazníků, a sestavili jsme seznam nejoblíbenějších čističek na našem trhu. Najdete mezi nimi čističky různých cenových hladin i technologické vyspělosti, takže si vybere opravdu každý. Naším hlavním kritériem byly kvalita a dobrý poměr cena/výkon.

AT6 Plus od ABPlast

AT6 Plus je nejprodávanější čističkou odpadních vod z našeho portfolia. Co ji činí tolik oblíbenou? Prodává se v několika velikostech, disponuje certifikací CE i řídicí jednotkou a navíc je poměrně lehká. Její popularitě svědčí i všestrannost – tato čistička se hodí jak pro rodinný dům, tak na chatu či chalupu.

VARIOcomp od ASIO

VARIOcomp od ASIO patří pro změnu k nejlevnějším čističkám, které nabízíme. Přesto je to stálice na trhu, a to díky skvělým užitným vlastnostem. Pokud oceňujete nízkou cenu (nebo pořizujete čističku pouze dočasně, než se v obci vybuduje kanalizace) a zároveň vám nevadí pravidelná údržba, je VARIOcomp modelem pro vás.

MONOcomp od ASIO

Stejná značka, výrobce ASIO, pak nabízí čističku s podstatně větší výbavou. MONOcomp patří ke špičce na trhu. Tato čistička využívá pokročilou technologii čistění SBR, už v ceně nabízí řídicí jednotku a údržba je maximálně zjednodušená díky jutovým košům, které shromažďují kal.

Čistička MONOcomp od ASIO disponuje pokročilou technologií SBR – hlavní procesy čištění se tedy postupně odehrávají v jedné komoře.

Topas R a S od TopolWater

Chcete moderní čističku, která nabízí ten nejvyšší standard přečištění? Pak byste určitě neměli přehlédnout čističku Topas od výrobce TopolWater. Také tato čistička funguje na principu SBR, díky čemuž čistí vody velmi účinně. Ve variantě R navíc disponuje variabilním nátokem. Varianty S i R jsou vhodné též pro rekreační objekty, oceníte i to, že čističku lze ovládat pomocí mobilní aplikace. 

Zajímají vás ceny nejoblíbenějších domácích čističek, detailní srovnání jednotlivých modelů i scénáře, v nichž se nejlépe osvědčí? Vše se dočtete v článku Nejlepší domovní čistička odpadních vod: Recenze, srovnání, ceny.

Nezávazně nás kontaktujte