Výkopové práce v Plzni okolí. Co je dobré vědět?

Publikováno: 23. 10. 2023 7 minut čtení
vykop1.png
Výkopové práce jsou pro svou zdánlivou banálnost často v pozadí jiných, pokročilejších služeb. Přitom se jedná o službu, bez které se neobejde drtivá většina stavebních úkonů – ať už stavíte podzemní sklep, domovní čistírnu odpadních vod či nádrž na dešťovku, nebo potřebujete novou přípojku. Nabízíme výkopové práce v Plzni a okolí a poradíme vám, co byste měli o této službě vědět.

Výkopové, nebo zemní práce? Jaký je rozdíl

Výkopové práce jsou základem většiny stavebních projektů. Často se setkáte také s pojmem zemní práce, které naše společnost v Plzni a okolí taktéž nabízí. Pojďme si představit základní rozdíly.

Výkopové práce: Výkopové práce obvykle zahrnují odstraňování hornin, půdy a jiných materiálů z určité lokality za účelem budoucí stavby. Materiál se z místa odstraní, aby se vytvořil potřebný prostor pro stavbu základů, podzemní infrastrukturu (např. kanalizaci, vodovod) nebo jiné stavební prvky. Tyto služby můžou zahrnovat použití bagrů, buldozerů, rypadel a jiných těžkých strojů pro odstranění materiálu.

Zemní práce: Zemní práce zahrnují manipulaci s půdou a zeminami na stavebním pozemku, aby se dosáhlo požadovaného terénního profilu. Můžou také zahrnovat práci s vodou, například odvodnění nebo manipulaci s vodními toky. Terén se upravuje proto, aby odpovídal projektovým specifikacím a požadavkům na stabilitu, odvodnění aj.

Abychom to shrnuli, výkopové práce jsou obvykle prvním krokem při přípravě stavebního pozemku a zahrnují odstranění materiálu, zatímco zemní práce zahrnují manipulaci s půdou na povrchu pozemku, aby se dosáhlo požadovaného terénního profilu. Oba druhy prací jsou důležité pro úspěšné provedení stavebního projektu.

Výkopové práce Plzeň

Druhy výkopových prací

Druhy výkopových prací se obvykle liší podle účelu, za kterým se výkop provádí. To už ale můžete nechat na profesionálech, jako je naše společnost ZAKRA. V Plzeňském kraji nabízíme všechny typy výkopových prací.

Výkopové práce pro nádrž na dešťovou vodu

Výkop pro domovní ČOV

Domovní čistírnu odpadních vod je nutné řádně usadit, a tak se bez výkopových prací neobejdete. Dobrou zprávou je, že naše společnost vám výkop zařídí – a nejen ten. Domácí čističku vám umíme dodat kompletně na klíč, a to nejen v Plzni a okolí, ale v celé České republice. Stačí se ozvat.

Výkop pro nádrž na dešťovku

Ještě nemáte nádrž na dešťovku? Čas to napravit. Za prvé, každá nemovitost by měla mít vyřešenou likvidaci dešťových vod. Za druhé, na její realizaci můžete čerpat dotaci z programu Dešťovka, a tak uspořit až 50 % z pořizovací ceny. Za třetí, úspora se netýká jenom pořízení nádrže – akumulační nádrž na dešťovku vám uspoří náklady na vodné, vodu z ní můžete totiž využívat třeba k zalévání zahrady.

Výkop pro vodovodní či kanalizační přípojku

Rádi pro vás zrealizujeme také výkopové práce za účelem stavy přípojek, ať už vody, či odpadu. Dokážeme vám dokonce připravit i projekt a na úřadech vyřídit povolení ke stavbě přípojky. Vodovodní i kanalizační přípojku v Plzeňském kraji vám dodáme na klíč, a tím pádem vám ušetříme starosti se sháněním dodavatele výkopových prací.

Výkop na přípojku vody

Co vás čeká, když poptáte výkopové práce?

I když zní práce na výkopech poměrně jednoduše, je to řemeslo jako každé jiné a jeho proces a přípravu není dobré podcenit. Do hry vstupuje hned několik faktorů, například počasí, přístupnost pozemku pro těžkou techniku, výběr výkopové technologie nebo typ terénu (podloží).

Příprava

Než se kopne do země, je potřeba místo výkopu prozkoumat a samotné výkopové práce předběžně naplánovat. Sem patří například získání potřebných úředních povolení, informací o inženýrských sítích (tzv. vyjádření k existenci sítí), stanovení nejlepšího postupu kopání a detaily ohledně přesunutí materiálu.

Tip: Přečtěte si vše, co byste měli vědět o vyjádření k existenci sítí.

Realizace výkopu

Jakmile je výkop naplánovaný, přichází na řadu to hlavní, tedy jeho realizace. Obvykle to zahrnuje použití různých strojů, například rypadel, bagrů nebo buldozerů. Konkrétní techniku vybíráme vždy individuálně, na základě velikosti výkopu, typu terénu atd. Do úvahy zahrneme jednak čas, aby náš klient neplatil „motohodiny“ zbytečně, jednak velikost pozemku (tj. jestli se stroj na místo vejde).

Bagr na výkopové práce

Finalizace a úklidové práce

Provedením výkopu naše práce nekončí, následně je potřeba provést zabezpečení výkopu a také po sobě uklidit. Co konkrétně finalizace obnáší, záleží na druhu výkopu, ale může jít o použití geotextilií, odtokových systémů nebo zpevňujících konstrukcí. Pokud poptáte výkopové práce u nás, máte jistotu, že je dotáhneme až do konce. 

Co to znamená? V případě domovní ČOV vaši domovní čističku nejen usadíme, ale také zprovozníme. Nádrž na dešťovou vodu zakopeme a uvedeme do provozu. Na závěr odvezeme z pozemku přebytečnou zeminu nebo provedeme finální terénní úpravy.

Výkopové práce a bezpečnost

Proč si na výkopové práce objednat odbornou firmu? Výkopové práce můžou být rizikové. V ZAKRA dbáme na bezpečnost veškerých našich služeb. To znamená:

Dodržujeme základní bezpečnostní pravidla

Při výkopových pracích je nutné dodržovat bezpečnostní pokyny, používat správné a kvalitní vybavení a také práci svěřit proškolenému personálu. V ZAKRA navíc používáme dopravní značení a naši pracovníci mají bohaté zkušenosti na celé škále staveb. Bereme též v úvahu statiku okolních staveb, takže při objednání našich služeb máte vy i vaši sousedé jistotu kvalitně, spolehlivě a bezpečně odvedené práce.

S těžkými stroji manipulujeme odborně

Při samotné realizaci máme oči na stopkách a jsme velmi pozorní. Chápeme, že byste neradi kvůli výkopu přišli o krásný trávník nebo pěstěnou zahradu, a tak se snažíme na okolní zeleň brát maximální ohled.

Výkop vždy zabezpečujeme

Výkop je vždy po dokončení nutné zabezpečit, aby se nezřítil nebo nedošlo k jiným nehodám. Pokud si u nás objednáte služby na klíč včetně výkopu, máte výhodu – stavbu se snažíme dokončit ihned po provedení výkopu. Vyhneme se díky tomu nemilým situacím, jaké může u čerstvého výkopu přinést například přívalový déšť. Šetříme vám tak peníze, které by vás stálo řešení problémů s úpravami výkopu.

Výkop pro inženýrské sítě

Co vás nejčastěji zajímá

Můžu si vás objednat pouze v Plzeňském kraji?

I když výkopové práce nejčastěji provádíme právě v Plzni a širším okolí, umíme vám nabídnout realizaci, i když pocházíte z jiných koutů Česka. Stačí se ozvat a probereme vše, co vás zajímá.

Kde konkrétně na Plzeňsku působíte?

Naše služby poskytujeme ve všech okresech Plzeňského kraje (Plzeň-město, Plzeň-jih, Plzeň-sever, Domažlice, Klatovy, Rokycany, Tachov), objednat si nás můžete například do obcí níže:

Obec

Okres

Bělá nad Radbuzou

Domažlice

Bezdružice

Tachov

Blovice

Plzeň-jih

Bor

Tachov

Černošín

Tachov

Dobřany

Plzeň-jih

Domažlice

Domažlice

Hartmanice

Klatovy

Holýšov

Plzeň-jih

Horažďovice

Klatovy

Horní Bříza

Plzeň-sever

Horšovský Týn

Domažlice

Hostouň

Domažlice

Hrádek

Rokycany

Janovice nad Úhlavou

Klatovy

Kasejovice

Plzeň-jih

Kašperské Hory

Klatovy

Kaznějov

Plzeň-sever

Kdyně

Domažlice

Kladruby

Tachov

Klatovy

Klatovy

Kožlany

Plzeň-sever

Kralovice

Plzeň-sever

Manětín

Plzeň-sever

Měčín

Klatovy

Město Touškov

Plzeň-sever

Máte na výkopové práce a realizace potřebná pojištění?

Samozřejmě. Jsme pojištěni nejen na stavební práce, ale také na ty projekční.

Provádíte výkopy i u jiných než vodohospodářských děl?

Ano. I když jsou vodohospodářská díla naším hlavním oborem, umíme vám dodat výkopové práce i pro jiné účely. Ozvěte se a probereme vše potřebné.

Sháníte jiné služby na Plzeňsku?

Jsme autorizovaní vodohospodáři s mnoha lety zkušeností. Umíme nejen výkopy, ale i spoustu dalšího. Nabízíme třeba:

Nezávazně nás kontaktujte